odgajivačnica  Jakovljević
tel. (011) 2475-046
 
 
 
 
 
 

Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis Braunouhi papagaj

 
 
 
     
BRAUNOUHI PAPAGAJ
Braunohrsttich Pyrrhura Frontalis

 
 
    Prirodni areal ove vrste papagaja su zemlje južne Amerike i to šumski predeli Brazila,Urugvaja, Paragvaja, Bolivije i Argentine. Sa svojom dužinom od 26cm spada u srednje papagaje. Pored ove osnovne vrste, postoje i dve podvrste i to: Paragvajska braunouha pyrrhura i Bolivijska braunouha pyrrhura.Ove dve podvrste razlikuju se od osnovne po nešto manje različitoj boji perija na grudima, leđima i repu. Osnovna boja braunouhih papagaja je svetlucavo maslinasto zelena, dok perije na grudima ima kestenjastu nijansu. Čelo ovih papagaja je takođe smeđe braon koja prelazi u crnu u blizini kljuna. Iznad voštanice imaju po nekoliko crvenih pera. Ušno pokrivno perije je sivkasto braon po čemu su ovi papagaji i dobili ime. Perije na bočnim stranama vrata, grla i grudi je zelenkasto sa žuto-braon obrisima, s'tim što pri kraju imaju maslinastu boju i prugast izgled. Dužina jednog krila je 13-14cm sa zelenim ivicama, letna pera su plavičasto-zelena sa plavim krajevima,a na samom kraju su zelena. Donja strana krila je sivkaste boje. Rep je sa gornje strane smaragdno zelen, a pri kraju i sa unutrašnje strane crvenkasto-braon, što je naročito izražajno dok ptica leti. Iris je tamno braon, a očni prsten koji nije operjan je bele boje kao i voštanica.
 

    Ova vrsta papagaja, bez obzira na veličinu, kao i sve druge vrste južnoameričkih papagaja ima snažan crnkast kljun veličine oko 2cm. Noge su sive sa tamnim noktima. Ženke se razlikuju od mužjaka po nešto sitnijoj građi, tanjom čeonom linijom i manjom crvenom mrljom na grudima. Kod ove vrste papagaja genetski je izvedena samo plava mutacija. Inače, van sezone parenja, koja počinje u rano proleće, žive u jatima hraneći se raznoraznim semenjem i plodovima raskošnog izbora južnoameričkih džungli. Oformljeni parovi zauzimaju svoje areale koje agresivno brane kako od srodnika svoje vrste, tako i od drugih, pa čak i mnogo većih i snažnijih vrsta ptica i papagaja. Ženka u šupljini odabranog stabla polaže 3-5 belih jaja iz kojih će se posle 21-22 dana izleći mladi. Po izleganju ptići ostaju u gnezdu 4-5 nedelja i u tom periodu potpuno operjavaju, nakon čega napuštaju gnezdo i ostaju uz roditelje još mesec dana učeći da lete i sami konzumiraju hranu. Nakon toga nastavljaju život u novoformiranim jatima.

 
 
   Dobro podnose niske temperature i veoma su otporni na uzročnike bolesti. Kao kućni ljubimci su zahvalni kako zbog svoje veličine, tako i zbog karaktera, jer su u stanju da nauče da oponašaju ljudski govor, pri tom učeći veliki broj reči, čak i ako se drže u paru. Jako su radoznali i vrlo brzo će se po puštanju iz kaveza locirati na vašem ramenu ili glavi. Nažalost, iako su prilično atraktivni, zbog nedovoljne populacije nisu često viđeni u svojstvu kućnih ljubimaca, premda to svakako zaslužuju. Čak je, iz meni nepoznatih razloga, cela porodica pyrrhura, zapostavljena, ali sam siguran da će posle ove prezentacije braunouhi crvenorepi papgaji osvojiti srca ljubitelja pernatih ljubimaca.
   U odgajivačkim uslovima se hrane semenjem suncokreta, ovsa,prosa, konoplje, američkog i sirka šećerca, proteinskim glanc semenom uz povremeni dodatak nepečenog kikirikija u ljusci. Veliki su ljubitelji suvog voća i zeleniša, ali treba, svakako izbegavati krušku i glavičasto povrće kao što su kupus, kelj, karfiol, jer mogu da budu uzročnici proliva. Naravno, ne smemo zaboraviti dodatak minerala i vitamina, a sa uživanjem će pojesti komadić ''Plazma''keksa ili ''Petit Beurre''-a.
 
   
 
Ovu prezentaciju su dizajnirali i uradili
Boris Pintar i Saša Stojanović

Web-studio Bolle