odgajivačnica  Jakovljević
tel. (011) 2475-046
 
 
 
 
 

Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri Bradati aleksandar Psuttacula Alexandri Alexandri

 
 
 
 
     

BRADATI ALEKSANDAR
Psuttacula Alexandri Alexandri

 

   Po mnogima, ova vrsta aleksandara spada u najlepše primerke svog roda. Poreklo vodi iz Azije i naseljava oblasti Indije, Nepala, Indonezije, Jave, Balija i Bornea. Raste do veličine od 35cm što ga svrstava u srednje papagaje.

   Glava mu je siva sa plavičastim odsjajem, dok mu je potiljak smaragdno zelen,.oko očiju je zeleno perije. Obrve koje su izrašene u vidu trake, kao brada i podbradak, su čisto crne boje, po čemu je ovaj i dobio ime. Leđa su zelena, a gornji deo grudi i trbuh su ružičaste boje koja prema repu prelazi u plavo-zelenkastu. Srednje pokrivno krilno perije je zeleno-žuto, a donje svetlo zeleno. Rep, je za razliku od svih drugih vrsta aleksandara, nešto kraći i dostiže dužinu između 14 i 19cm iz čega se vidi da je jedino kod ove vrste trup duži od repa. Dva srednja repna pera su plava, a pri krajevima žuto-zelena. Iris je svetlo žut. Kljun dužine oko 2,5cm je kod mužjaka crven, dok je kod ženke crn, po čemu je i razlika među polovima najizrazitija. Noge su zelenkasto sive sa crnim noktima. Kod ženke su sve boje bleđe, a rep joj je nešto kraći. Mladi po boji veoma podsećaju na ženku, s tim što su im boje još neodređenije, a punu koloritnost postižu u trećoj godini, kada su i polno zreli.

   Ova vrsta aleksandara nema mutacija, ali zato ima čak sedam podrsta, što je uslovljeno regionom u kome obitavaju i gde se legu.

   Što se tiče intelekta, kao i cela grupacija Psittacula, bradati aleksandar može da nauči da opnaša preko stotinu reči u rečenicama. Starost od oko 40godina će doživeti uz odgovarajuću ishranu i negu.

   Ishrana se ne razlikuje od ostalih vrsta aleksandara, što podrazumeva semenje prosa, ovsa, konoplje, suncokreta, kukuruza šećerca, američkog sirka, sirka šećerca, kao i bar prosa u klasu.Od zeleniša preferiraju list maslačka, travu mišjakinju, spanać, blitvu, lobodu i grančice sa lišćem peršuna.Što se tiče povrća, treba im davati šargarepu, krastavac, neljute paprike, a od voća sve osim kruške, dinje i lubenice. Kako hranu uzimaju nogom, sve im ovo treba seči na kriške debljine oko 1cm i dužine oko 3cm.Važno je napomenuti da se ništa od voća i povrća ne ljušti, već se samo dobro opere i izbriše suvom krpom.

ženka bradatog aleksandra

(slika mužjka je na početku stranice)

   Kao kućni ljubimac veoma je atraktivan i vrlo brzo, već posle nekoliko meseci, sa učenjem oponašanja govora, sve ređe i tiše se oglašava. Naravno, napredovanje u učenju zavisi od vas i od vremena koje mu posvećujete. Važno je napomenuti i to da kavez treba da bude adekvatan veličini ptice, da se nikada ne pokriva i da se na dno ne stavlja nikakav papir, već zeolit kao prirodan mineral koji ima svojstvo da upija vlagu i neutrališe mirise iz fekalija i eliminiše razvoj bakterija, pa se kavez ne mora čistiti i do dva meseca.Ovaj mineral možete nabaviti kod svog odgajivača. Što se kaveza tiče, treba da bude postavljen što više, ne ispod 80cm, i svakako, ne sme da bude na promaji, kao i u blizini izvora toplote (radijator ta peć itd), jer će u protivnom ptica stalno mitariti.

mladi bradatog aleksandra
 
 
 
Ovu prezentaciju su dizajnirali i uradili
Boris Pintar i Saša Stojanović

Web-studio Bolle