BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii BARABANT Polytelis Swainsonii
 
 
odgajivačnica  Jakovljević
tel. (011) 2475-046
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BARABANT
Polytelis Swainsonii

 

     Ova vrsta papagaja je još jedan predstavnik roda Polytelis-a. Iako ovaj rod sadržava još nekoliko vrsta papagaja, koji su izuzetno lepi, mirni, druželjubivi i nadasve koloritni, barabant je u odnosu na sve ostale najugroženiji u prirodi.U prošlosti oni su naseljavali prilično velike areale Australije, međutim, danas, su nestali iz mnogih zona, tako da se procenjuje da u Viktoriji, na samoj jugozapadnoj strani austalijskog kontinenta postoji još samo stotinak parova.

Osnovni razlog njihovog rapidnog smanjenja populacije je uništavanje vegetacije, preciznije crvenih akacija, koje su i njihova jedina obitavališta.Upravo ova vrsta drveta, tj.rupe u velikim, starim stablima su i jedina mesta njihovog razmnožavanja.Gnezdeći se u ovakvim šumama u kojima nalaze i deo hrane, prinuđeni su da ostatak traže u obližnjim travnatim površinama i lesu.

    Uprkos svojoj prelepoj pojavi, na šta ukazuje i njegov engleski naziv ''Superb Parrot'' (prev. izvanredan, sjajan papagaj), neće preletati veće razdaljine nad otvorenim prostorom iz razloga što obožavaju da se kreću kroz drveće. Imajući u vidu sve ovo, izrađen je program od strane Kraljevske Australijske Ornitološke Unije i Vlade, da se zasade ''zeleni koridori'' crvenih akacija kako ne bi došlo do izumiranja ove vrste. Postignut je i dogovor da se ne seku crvene akacije čija je visina iznad 1,5m što će nesumnjivo doprineti u budućnosti, povećanju ove populacije.
par barabanata
(ženka - levo na gnezdu, i mužjak - desno na žici)

    Barabant spada u veće papagaje imajući u vidu njegovu veličinu koja se kreće između 35-40cm. Polnu zrelost postiže posle dve godine starosti, kada i razlika u polovima postaje izražajna.U tom periodu ženka je pretežno zelena sa svetlije zeleno sivim grudima i tamnije zelenom glavom i plavičastim nijansama na licu. Noge su sive, a najuočljivija razlika pored glave i vrata je u bojama unutrašnje strane pera.Ona su polovično crno zelena, a druga polovina je boje ciklame, ljubilasto roze. Spoljna strana repnih pera je nijansirano zelena kao i kod mužjaka. Naravno, što je odlika svih vrsta papagaja iz roda Polytelis-a i dužina repa barabanta je prilično velika.
    Kad je u pitanju mužjak, on je kao što je slučaj i kod većine drugih vrsta papagaja, impozantnije koloritan. Njegove grudi su intenzivnije zelene, krila su tamnije zelena, rep je sa unutrašnje strane crn, kljun je u korenu beo, a što se ide prema vrhu dobija sve više roze boju, čelo i podbradak su intenzivno žuti, a ispod žutog podbradka mužjak ima jarko crveni poluprsten. Temeni deo glave je plavičast, a noge su sive sa crnim noktima, kao i kod ženke. Naravno, svu ovu koloritnost možemo uočiti tek posle dve godine kada ptice postignu polnu zrelost, dok su kao mlade veoma slični ženki po bojama i teško im je u tom periodu odrediti pol.
   Pare se jednom godišnje, početkom marta, kada ženka snese 2-4 jajeta iz kojih će se posle 21-24 dana izleći mladi.Oni ostaju uz roditelje oko šest nedelja u gnezdu, a po izletanju čak i do dva meseca, učeći da lete i da konzumiraju hranu. Posle toga se osamostaljuju.

mužjak sa svojim dugačkim repom,
i ženka na gnezdu
mužjak slikan u pokretu dok se šepuri pred ženkom
 
    Hrane se uobičajenom semenskom hranom za sve vrste velikih papagaja koja podrazumeva proso, ovas, crni suncokret u zimskom, a šareni u letnjem periodu zbog procenta masnoće, sirkom šećercem, američkim sirkom, svetlim semenom uz dodatak kanarinske hrane. Od zeleniša treba im davati list maslačka, spanać ili grančice sa lišćem peršuna, a od voća jabuku,kajsiju, trešnju i šljivu, dok od povrća šargarepu, krastavac, dršku neljute paprike sa semenom, a povremeno može im se dati komadić kuvanog belog pilećeg mesa ili govedine. Treba imati na umu da barabanti konzumiraju hranu držeći je u nozi, tako da  ponuđeni komadići treba da budu veličine stopala, kako bi ih ptica uspešno držala. Minerali i vitamini su neizbežan dodatak, a čista i sveža voda su osnov zdravlja svake ptice. Mladima treba davati miks od tvrdo kuvanog jajeta, keksa i maka, dvopek potopljen u polovičnu mešavinu mleka i vode, ili već pripremljenu hranu za mlade koju proizvodi renomirana nemačka firma ''Quiko'' koja je pored navedenih supstanci obogaćena velikom količinom vitamina i minerala.
   
S'obzirom na veličinu, koloritnost, veoma tiho i prijatno oglašavanje i neizmerno blagu narav i sklonosti ka druženju, barabant je papagaj koji je stekao mnoge obožavaoce i postao drag kućni ljubimac u mnogim domovima ljubitelja pernatih životinja.
 
mužjak i ženka barabanta
 
 
 
 
 
Ovu prezentaciju su dizajnirali i uradili
Boris Pintar i Saša Stojanović

web-studio Bolle