odgajivačnica  Jakovljević
tel. (011) 2475-046
 
 
 
 
 
 
 
 
     

PLAVOČELI AMAZONAC
Amazona Aestiva Aestiva

 

Svi amazonci, a ima ih 27 vrsta sa nekoliko podvrsta i samo par mutacija (i to kod plavočelog postoji žuta, lutino, i kod žutočelog postoji plava mutacija), spadaju u srednje velike papagaje. Zajedničko im je sledeće: to su papagaji jakog zdepastog tela i kratkog zaobljenog repa. Osnovna boja im je zelena, sa srazmerno dugim krilima, snažnim kljunom koji je relativno kratak. Polovi se veoma teško razlikuju, i to tek kod starijih jedinki, a različite vrste mogu se međusobno često i prilično lako uparivati. Svi su dobri letači, vešti u kretanju po granama, kao i na tlu, i imaju izuzetnu sposobnost oponašanja govora. Iako se sivi afrički papagaj (žako) svrstava u najbolje "govornike", ni na jednom međunarodnom takmičenju u "govorništvu" nije pobedio žako, zbog svog karakterističnog ega i tvrdoglavosti, već je to uvek bio neki amazonac. Prirodni areali su im uglavnom države Južne Amerike, dok nekoliko vrsta neseljava prostore Meksika i Kube.

Plavočelog amazonca prvi put je opisao Carl von Line još 1758. godine. Od svih vrsta ova je i najčešće uvožena, iako se uspešno leže i na drugim kontinentima, pa i u našoj zemlji. Aklimatizacija ovog papagaja je brza i laka, a mladunci brzo postaju pitomi i zavole svog vlasnika. Skloni su vragolijama u kavezu i van njega, s tim što kad se drže u svojstvu kućnog ljubimca, svaki dan im se mora omogućiti da lete po prostoriji. Životni vek im je i do 100 godina, pa kad se to ima u vidu, nije nimalo čudnovato što mogu da veoma uspešno oponašaju jako mnogo reči.

 

Što se tiče vizuelnog opisa, plavočeli amazonac dostiže veličinu do 37 cm. Osnovna boja je zelena sa crnim obrubom pri krajevima. Čelo je plave boje, po čemu je i dobio naziv, dok su potiljak, delovi oko očiju, ušiju i grlo žute boje. Odnos žute i plave boje može varirati kod različitih jedinki. Krila su dužine od po 22 cm, sa crvenim pregibom na ramenima. Letna pera su zelena, pri kraju ljubičasto-plava. Donja strana krila je plavičasto-zelena sa zelenim prekrivnim perjem. Rep je zaobljen i dostiže dužinu od 12 cm, a zelene je boje. Gornje i donje pokrivno perje je žuto-zeleno. Očni prsten je neoperjan i sivo-plav. Kljun dužine oko 3 cm je crn. Noge su sive, a nokti crni. U krilima ima po nekoliko potpuno crvenih pera koja su vidljiva samo kad ih papagaj raširi ili dok leti. Razlike u polovima su veoma blage, naročito kad je kolorit u pitanju. Ženke su nešto sitnije i sa manjom glavom i kljunom, a iris je narandžast, dok je kod mužjaka žućkast, što se može uočiti kod starijih ptica. Ova vrsta ptica ima jednu podvrstu i žutu (lutino) mutaciju. Podvrsta se od glavne razlikuje po boji krila.

Što se tiče prirodnog staništa, plavočeli amazonac je najrasprostranjenija vrsta. Naseljava prostore Bolivije, severoistočnog Brazila, Paragvaja i severne Argentine. Pre parenja okupljaju se na određenim lokalitetima u kišnim šumama, gde izvode svoje ljubavne rituale. Pri tome, jata koja broje i do 1000 ptica, uništavaju svo zelenilo tokom ljubavnog rituala, a zatim se povlače u okolnu prirodu da bi odgajali svoje mladunce.

 
 

 

Za potencijalne odgajivače, kada je reč o parenju, par papagaja se smešta u kavez srednje veličine, koji mora biti napravljen od jakog materijala i sa prilično debelom žicom. Ukoliko je kavez smešten u dvorištu (bašti) mora imati zimsko sklonište, imajući u vidu da, i pored svoje izdržljivosti, ne bi ih trebalo držati na temperaturi nižoj od 12°C. Najbolje gnezdo je prirodno šuplje deblo, mada se gnezdi i u drvenim kućicama dimenzija 100x40x50 cm postavljenim vertikalno. Na dno se stavlja drvena piljevina. Tokom udvaranja, mužjak se naginje napred, lupka kljunom o granu i prilazi ženki donoseći joj grančicu ili list. Ovaj ritual se ponavlja više puta pre parenja. Ženka će posle toga sneti 2-4 jajeta, na kojima leži samo ona tokom 29-30 dana. Mladi po izleganju napuštaju gnezdo posle 70 dana. Tokom odgoja mladunaca ishrana mora biti pojačana tvrdo kuvanim jajima, mekanom hranom, svežim morskim sunđerom i paradajzom za dodatak vitamina i minerala.

U svojstvu kućnog ljubimca, amazoncu treba omogućiti adekvatan kavez od jake žice sa 4 posude u koje se stavljaju: 1 – voda, sa povremenim dodatkom tečnih vitamina; 2 – minerali; 3 – suncokret i 4 – miks semena koji se sastoji od prosa, ovsa, svetlog semena, američkog sirka, konoplje, sirka šećerca, muhara i divljeg sirka, uz povremeno dodavanje aditiva za kvalitetnije perje, sa jajima, sa jodom, za jačanje i sa medom, kao i krekerima sa dehidrisanim voćem i žitaricama. Povremeno treba dodavati orahe, nepečen kikiriki u ljusci, lešnike, badem i bar-proso u klasu. Od voća treba davati sve, izuzev breskve, kruške, dinje i lubenice, a kad je reč o zelenišu, ne treba davati salatu, kupus, ni bilo koje drugo glavičasto povrće (kelj, karfiol, brokoli), jer dovode do nadimanja i proliva, koji jako brzo prelazi u dizenteriju. Zeleniš koji se daje su: list maslačka, trava mišjakinja, spanać, blitva ili grančica peršuna sa lišćem. Od povrća slobodno možemo dati šargarepu, svež krastavac sa korom (ali da ne bude gorka), tikvice i neljutu papriku sa drškom i semenjem, koje obiluje C vitaminom. Sve ovo treba seći na štapiće, slično obliku pomfrita, imajući u vidu da hranu konzumiraju držeći je u nozi. Voda se menja svakodnevno i treba davati prirodne negazirane mineralne vode, imajući u vidu da je voda iz vodovoda dosta hlorisana i sadrži jako puno kamenca.

Kavez u kome je smešten amazonac ne bi trebalo da bude na visini manjoj od 80 cm, povučen od promaje, ne direktno izložen suncu i udaljen od izvora toplote (TA peć, radijatori i sl.) najmanje 1m, kao i od klime ako je posedujete, a sve to ako je bliže, ptici je toplo, asocira je na stalno proleće, što dovodi do veoma čestog mitarenja.

Vašom odlukom da Vam plavočeli amazonac postane kućni ljubimac, stičete višegeneracijskog člana porodice, izuzetno privrženog i osećejnog sagovornika, što je još mnogo izraženije ako je ptica ručno hranjena, s tim što je i cena takve jedinke znatno veća. Na kraju, nikada ne smemo zaboraviti da je on ličnost sa svojim egom, a ne plišana igračka.

 
 
Ovu prezentaciju su dizajnirali i uradili
Boris Pintar i Saša Stojanović

Web-studio Bolle