m
VAŽNO

   Papagaja NIKADA ne držati u kuhinji. Sva isparavanja, česte promene temperature usled kuvanja i provetravanja mogu da vašem pernatom ljubimcu nanesu ozbiljne probleme!


 
PRAKTIČNI SAVETI ZA ARANŽIRANJE KAVEZA ILI LETELICE
 

 • Održavanje patosa -najbolje je da dno kaveza prekrijete tankim slojem peska ili tako da izmet, ljuskice oljuštenog semenja, kao i svo ostalo đubre koje ptica napravi takoreći odmah propadne kroz pesak. Ako je kavez napravljen tako da mu je žičano dno odignuto nekoliko santimetara od postolja, onda se postočje može prekriti upijajućim papirom, s tim što se zamena istog mora znatno češće upražnjavati.
  m
 • Postavljanje stajalica -sve veštačke (plastične, metalne) stajalice i pomagala treba izbaciti iz kaveza.Umesto njih treba postaviti drvene.Veoma bitna stvar je da stajalice, izuzev jedne, ne budu postavljene horizontalno, jer u prirodi, takva mesta, odnosno takve grane, gotovo da i ne postoje. U kavezu, pod uslovom da je dovoljno veliki u odnosu na vrstu papagaja kojeg imamo, obavezno treba da postoje merdevine i ljuljaška, jer time omogućavamo papagaju svakodnevne vežbe nogu i prstiju. Iz tog razloga i stajalice treba da budu različite debljine.

        Važno -papagaju moramo uvek u kavez ubacivati tanke grančice od ne tvrdog drveta (višnja, trešnja, šljiva) radi njihovog upražnjavanja cepkanja. To je,takođe, još jedan razlog zbog kojeg i stajalice moraju da budu drvene.

 • Broj stajalica -najbitnije je da u kavezu postoji stajalica u nivou sa posudom za hranu, tako da ljubimac može da se hrani u maksimalnim uslovima. Takođe je bitna jedna visoko postavljena stajalica, kako bi ptica imala odgovarajuće mesto za prenoćište, što znači da može normalno da se ispravi i protegne krila. Treba obratiti pažnju da kavez ne pretrpamo stajalicama jer u protivnom ptici uskraćujemo dnevni komfor.
  m
 • Gde nabaviti prirodne stajalice -na Zapadu, u zemljama koje imaju tradiciju gajenja pernatih kućnih ljubimaca, sve zoo radnje poseduju u prodaji stajalice od prirodnih materijala. Međutim, kod nas se mogu kupiti samo neadekvatne, plastične, pa zbog toga ih moramo sami napraviti od ubranih grana voćnog drveća (trešnja, višnja, šljiva, breskva) kao što smo već napomenuli.Grane pre stavljanja u kavez morate pažljivo oprati i obrisati jer su uglavnom zatrovane pesticidima ili izduvnim gasovima, a u psolednje vreme, ne retko i kiselim kišama. Ako se to ne uradi, može doći do katastrofalnih posledica po pticu.
  m
 • Ugođaj hrane -pre kupovine papagaja potrebno je obezbediti odgovarajući kavez, u zavisnosti od veličine odabrane ptice, oprati ga i dobro izbrisati i neposredno pre unošenja papagaja u isti, treba pripremiti dovoljan broj posuda za semenje, vodu, minerle i vitamine, i takozvane jaslice za voće i povrće. Ovo sve treba obaviti na sledeći način:
  m
 1. Postaviti nekoliko posuda za raličite vrste semenja.
  m
 2. Napuniti i svakodnevno promeniti vodu iz odgovarajuće posude. Voda treba malo da odsoji, kako bi iz nje ispario hlor, koga nažalost ima u velikoj količini u svim vodovodima naše urbalne sredine.
  m
 3. U posudu za voće napraviti miks jabuka, banana…
  m
 4. Jaslice za zeleniš (list maslačka, spanać, list peršuna…) postaviti sa spoljne strane kaveza tako da papagaj kroz žice, nogom ili kljunom može da ga uzme, a istovremeno ne postoji mogućnost da ga uneredi izmetom. Kada je u pitanju glavičasti zeleniš (kelj,karfiol,kupus i ostalo glavičasto povrće), treba ga potpuno izbegavati jer postoji mogućnost dobijanja proliva, pa čak i dizenterije, koja je veoma opasna, čak i pogubna za papagaje.
  m
 • Igračke -Papagaju je pored svega napred navedenog, potrebna i igra i zabava, kako ne bi postao nervozan u kavezu. Osnovna igračka je ljuljaška, ali u njenoj blizini mora se postaviti stajalica tako da ptica nesmetano može da se penje I silazi sa nje. Takođe može da se za vrh kaveza od debelog kanapa napravi penjalica i zaveže, ali na njoj moramo obavezno napraviti nekoliko čvorova kako bi se papagaj lakše verao. Preporučljivo je ubacivanje grančica od vrbe i videćete šta je papagaj sposoban da uradi sa njima. Ogledalce treba izbegavati, jer ptica u njemu vidi ili partnera ili rivala, što može izazvati nepotrebno udvaranje ili agresivnost, a vi ćete u svakom slučaju biti zanemareni, što postupak pripitomljavanja i zbližavanja znatno otežava, a ponekad i isključuje.